Ravitsemuspassi
 
 
 

2.9.6. Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat välttämättömiä ruoan sisältämiä ravintoaineita, jotka osallistuvat elimistön lukuisiin toimintoihin, kuten kasvuun, kehitykseen ja terveyden ylläpitoon. Monipuolinen ruokavalio takaa parhaiten vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin.Riittävä, suositusten mukainen vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on tärkeää kansan-terveydelle.
Suomalainen perusruokavalio sisältää yleensä riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.

Erityisesti D-vitamiinin saanti on parantunut viime vuosina. Sen saanti saattaa kuitenkin jäädä suosituksista erityisesti pimeään vuodenaikaan. Vähän kasviksia nauttivilla myös folaatin saanti voi jäädä niukaksi. Viimeisimpien tutkimusten mukaan sekä aikuisten ja lasten keskimääräinen raudansaanti alittaa suositukset. Erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten riittävään raudan saantiin tulee kiinnittää huomiota. Iäkkäillä kalsiumin saanti voi jäädä suosituksista, sillä kalsiumin imeytyminen huononee ikääntymisen myötä. Myös osalla suomalaisista jodin saanti on niukkaa, varsinkin jos maitovalmisteiden käyttö on vähäistä ja ruoanvalmistuksessa käytetään jodioimatonta suolaa, kuten sormisuoloja tai muita erikoissuoloja. Valtion ravitsemusneuvottelukunta pohtii jatkossa suosituksia elintarvikkeiden täydentämisestä jodilla.

Ruoan vitamiini- ja kivennäisainesisältö riippuu erityisesti elintarvikevalinnoista. Mitä enemmän käytetään sokeria ja rasvaa, sitä vähemmän saadaan vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös raaka-aineiden käsittely, säilytys ja ruoaksi valmistaminen saattavat heikentää ruoan ravintoainepitoisuutta. Varsinkin vesiliukoisia B-vitamiineja ja C-vitamiinia on saatava ruoasta päivittäin, sillä vitamiinitappiot ruoanvalmistuksessa voivat olla huomattavia.

Kun syödään monipuolista ja hyvälaatuista ruokaa, vitamiini- ja kivennäisainelisiä ei tarvita D-vitamiinia lukuun ottamatta.

 

Tuoreet marjat ovat monien kivennäisaineiden ja vitamiinien,
kuten C-vitamiinin, hyvä lähde
(Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry)