Ravitsemuspassi
 
 
 

2.9.2. Hiilihydraatit

Hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet ovat ruokavalion perusta: ne ovat ensisijainen energianlähde. Suositus hiilihydraattien osuudeksi kokonaisenergiasta, 45–60 E% (ateriasuunnittelussa 52-53 E%), perustuu niiden suotuisiin terveysvaikutuksiin. Terveysnäkökulmasta, kaikki hiilihydraattilähteet eivät ole yhtä hyviä. Laadukkaimpia ovat täysjyväiset tuotteet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat.



Hiilihydraatit koostuvat tärkkelyksestä, sokereista ja ravintokuidusta.
Näitä kaikkia on kasvikunnan tuotteissa. Lisäksi eläinkunnan tuotteista maidossa on maitosokeria (laktoosia). Suositeltavia hiilihydraatteja ovat kuitupitoisista ruoka-aineista saatavat hiilihydraatit, jotka imeytyvät hitaasti ja pitävät kylläisenä pitkään. Kuidun lisäksi ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Laadukkaita hiilihydraattien lähteitä ovat:

• Täysjyväviljavalmisteet
• Vihannekset ja juurekset
• Hedelmät ja marjat

Hiilihydraattien suosituksissa laatu on määrää tärkeämpi
Suomalaisten tulisi syödä enemmän laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraattien lähteitä ja käyttää harkitummin sokeripitoisia ja vaaleaa viljaa sisältäviä tuotteita. Useimmat hiili-hydraatit ovat myös edullisia.

Vaaleasta viljasta ja sokeripitoisista tuotteista, kuten makeisista, jäätelöstä, juomista ja leivonnaisista saadaan nopeasti verensokeria kohottavia hiilihydraatteja. Nämä tuotteet sisältävät paljon energiaa, mutta eivät juurikaan kuitua tai muita hyödyllisiä ravintoaineita. Niiden käyttö kannattaakin pitää kohtuullisenaylipainon ja hammashaittojen ehkäisemiseksi.


Kuitupitoisesta ruoasta on paljon hyötyä. Se pienentää veren kolesterolipitoisuutta, edistää vatsan toimintaa ja tasapainottaa verensokeria. Täysjyvävilja ja kasvikset ovat myös erinomaisia painonhallinnassa, sillä ne eivät sisällä turhaa energiaa. Kuidut lisäävät kylläisyyttä ja pitävät näläntunteen pitkään poissa. Sekä liukenematon että liukoinen kuitu ovat terveyden kannalta suotuisia.

Kahdenlaista kuitua

• Liukenemattomat viljakuidut edistävät vatsan toimintaa ja antavat kylläisyyden tunteen. Liukenematon kuitu edistää myös suolen terveyttä ja suojaa muun muassa suolistosyöviltä.
Liukenematonta kuitua on runsaasti täysjyväviljassa ja pähkinöissä.

• Liukoinen kasvikuitu hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, mikä tasaa aterian jälkeisen verensokerin nousua ja insuliinivastetta sekä auttaa säilyttämään kylläisyyden tunteen pitempään. Liukoinen kuitu alentaa veren kolesterolipitoisuutta.
Liukoista kuitua on runsaasti marjoissa, hedelmissä ja palkokasveissa.



Tavallinen hienosokeri
(sakkaroosi) koostuu hedelmäsokerista (fruktoosi) ja rypälesokerista (glukoosi). Hedelmissä on luontaisesti fruktoosia. Myös maidossa on luontaisesti sokeria, laktoosia. Ruoka-aineiden luontaisesti sisältämä sokeri ei kuitenkaan heikennä ruokavalion laatua toisin kuin tuotteisiin lisätty sokeri, ns. piilosokeri. Hedelmiä ja marjoja voi siis nauttia huoletta. Suomalaisten sokerin saanti onkin kasvanut erityisesti virvoitusjuomien, mehujen, makeisten ja muiden makeiden välipalojen käytön yleistyttyä. Erityisesti nuoret ja naiset nauttivat sokeria liikaa.

Lisätyn sokerin tulisi kattaa enintään 10 % päivän kokonaisenergiasta. Käytännössä esimerkiksi aikuisen päivittäiseen ruokavalioon mahtuu noin 50 grammaa eli reilu ½ dl lisättyä sokeria päivässä.

Sokeria saadaan vähemmän kun:
• Käytetään kohtuudella sokeria ja runsassokerisia elintarvikkeita, kuten makeisia, maustettuja jogurtteja, vanukkaita, hilloja, leivonnaisia, maustettuja muroja ja myslejä, mehuja ja virvoitusjuomia.
• Suositaan Sydänmerkillä varustettuja jogurtteja, muroja ja myslejä – niissä sokeria on lisätty vähemmän.
• Rajoitetaan makean syöminen aterioiden yhteyteen ja vältetään napostelua.
• Juodaan vettä janojuomana.
• Korvataan sokeripitoisia juomia ja muita elintarvikkeita energiattomia keinomakeuttajia sisältävillä tuotteilla (esimerkiksi asesulfaami-K, aspartaami ja Stevia).



 


Vähähiilihydraattinen ruokavalio
– miten vähentää hiilihydraatteja oikein?

Jos ruokavaliossa halutaan rajoittaa hiilihydraatteja, kannattaa keskittyä vain nopeiden hiilihydraattien määrän vähentämiseen. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään sokerin käyttöä ruokavaliossa ja korvaamaan valkoinen vilja täysjyvävaihtoehdoilla.

Lisätiedonnälkään:

Lue lisää aiheesta Kuluttajaliiton Syö Hyvää -sivustolla

Hyvälaatuisia hiilihydraatteja (Kuvat: Leipätiedotus ry, TTL)

Lisätiedonnälkään:

Moni viettää makeaa elämää

Saatko liikaa sokeria? Testaa Leipätiedotuksen sokeritestillä

Lisätiedonnälkään:

Sokeripommeja – yllättikö?

Lue lisää sokerista Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivustolta

(klikkaa kuva suuremmaksi)

  • Lähde: syohyvaa.fi