4.3 Sydänmerkki-tuotteiden laatu on valmiiksi varmistettu
Ammattikeittiöissä tehtävissä elintarvikehankinnoissa ja -valinnoissa kannattaa painottaa Sydänmerkkiä. Sydänmerkillä merkityt tuotteet ovat tuoteryhmässään ravitsemuksellisesti laadukkaimpia vaihtoehtoja, minkä vuoksi niiden käyttö päivittäisessä ruoanvalmistuksessa parantaa ruokavaliota lähes huomaamatta.
Sydänliiton ja Diabetesliiton kehittämä tunnus, Sydänmerkki, on tehty helpottamaan hyvien elintarvikevalintojen tekemistä. Tuotteessa oleva Sydänmerkki kertoo yksinkertaisesti ja nopeasti, että tuote on tuoteryhmässään parempi valinta rasvan laadun ja määrän sekä suola-, sokeri- ja kuitupitoisuuden suhteen.
Sydänmerkki-tuotteita on sekä
kuluttajille että ammattikeittiöille. Sydänmerkki - Parempi valinta
-tunnuksen käyttöoikeus on tällä hetkellä reilulla tuhannella tuotteella, jotka
kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon. Tunnuksen hakeminen on elintarvikeyrityksille vapaaehtoista.
Sydänmerkki voidaan myöntää seuraavien elintarvikeryhmien tuotteille:
- Maito ja maitovalmisteet sekä niiden kaltaiset valmisteet
- Ravintorasvat
- Lihavalmisteet
- Liha
- Kala
- Leipä ja viljavalmisteet
- Valmisruoat, aterian eri osat ja puolivalmisteet
- Mausteet ja maustekastikkeet
- Kasvikset, marjat ja hedelmät.
Näiden tuoteryhmien
tuotevalinnoilla on suuri merkitys ruokavalion suola- ja rasvapitoisuuteen sekä
siihen, minkä laatuista rasvaa ruoasta saadaan. Sydänmerkki-tuotteita
käyttämällä koko ruokavalio saadaan helpommin vastaamaan suosituksia. Tuotteessa oleva Sydänmerkki ei
kuitenkaan tarkoita, että tuotetta voidaan syödä kuinka paljon tahansa. Määrä
tulee suhteuttaa kokonaisruokavalioon ja energiankulutukseen.
Sydänmerkki elintarvikehankinnoissa, miten?
Raaka-aineiden ja usein myös aterioiden hyvä ravitsemuslaatu varmistuu, jos tarjouspyynnössä elintarvikkeet määritellään Sydänmerkki-tuotteiden kriteereillä. Esimerkiksi ammattikeittiössä käytettävältä kypsältä lihalta voidaan edellyttää, että siinä on
- Rasvaa enintään 9 g/100 g sekä
- (tuotteessa mahdollisesti olevassa) marinadissa enintään 20 % rasvasta kovaa rasvaa sekä
- Natriumia enintään 350 mg/ 100 g