3.1.6 Liha ja jauheliha vähärasvaisina
Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 grammaa viikossa. Määrä tarkoittaa kypsää lihaa ja tarkoittaa raakapainoltaan 700–750 grammaa. Yksi annos lihaa painaa kypsänä noin 100–150 grammaa.
Punainen naudan, sian ja lampaanliha sisältää runsaasti kovaa rasvaa, joten sorkkaeläinten lihan sijaan tulisi suosia vaaleaa siipikarjanlihaa ja kalaa. Liharuokien rasvan määrään voidaan vaikuttaa valitsemalla liha ja lihavalmisteet vähärasvaisina tai käyttämällä rasvaisempaa lihaa määrällisesti vähemmän. Liha, jauheliha sekä siipikarjanliha ovat vähärasvaisia, kun niiden rasvapitoisuus on alle 10 %.
Taulukko. Erilaisten jauhelihalajikkeiden rasvapitoisuuksia
Jauhelihalajike | Rasvaa % (suositus <10 %) |
---|---|
Sika-nauta -jauheliha | >17 |
Naudan jauheliha | noin 17 |
Naudan paistijauheliha | <10 |
Vähärasvainen jauheliha | <7 |
Broilerin jauheliha | 6-8 |
Kalkkunan jauheliha | 5-6 |
(Lähteet: Fineli, valmistajien tiedot) |
Liharuokien rasvaisuutta lisää paitsi lihan oma rasva, myös rasvaiset lisäkkeet kuten kermat ja juustot, joita lisätään ruokiin ruoanvalmistuksen yhteydessä. Päivittäin syötävät liharuoat on hyvä kypsentää ilman kermaa ja leivitystä. Lihan näkyvä rasva kannattaa poistaa valmistuksen yhteydessä.
Kypsennä liha mahdollisimman vähärasvaisin menetelmin. Uunissa alhaisessa lämpötilassa kypsentäminen tekee vähärasvaisistakin tuotteista meheviä: ne eivät kuivu ja kypsennyshävikki jää pieneksi. Jos lihaa kypsennetään paistinpannulla, voidaan paistamisessa käyttää hieman hyvänlaatuista rasvaa, esimerkiksi pullomargariinia tai ruokaöljyä.