Ravitsemuspassi
 
 
 

3.1.9 Pehmeää rasvaa suosien


Voissa on 80 % maitorasvaa ja 20 % vettä.
Se valmistetaan lehmän maidosta kirnuamalla. Voi-kasviöljyseokset ovat valmisteita, joissa voihin on sekoitettu kasvirasvaa ja vettä erilaisissa suhteissa. Voi ja usein myös voi-kasviöljyseokset sisältävät runsaasti kovaa ja niukasti pehmeää rasvaa, minkä vuoksi niitä ei suositella ruoanvalmistukseen.

Ruoanvalmistusrasvana ja leivonnassa käytetään:

  • Kasviöljyjä, mielellään rypsiöljyä
  • Pehmeitä kasviöljypohjaisia margariineja tai juoksevia pullomargariineja.

Hyvä lopputulos ei ole riippuvainen voin käytöstä. Jos voin makua halutaan välttämättä ruokaan esimerkiksi kalaa paistettaessa, pelkän voin sijaan parempi vaihtoehto on käyttää öljyä, joka maustetaan pienellä nokareella voita. Leivonnaisissa leivontarasvana käytetään öljyä tai juoksevia pullomargariineja. Muro- ja voitaikinoihin kääremargariineja parempia vaihtoehtoja ovat leivälläkin käytettävät rasiamargariinit.

Tiedätkö tämän rasvasta?

Ruokaohjeen 100 grammaa voisulaa voit korvata noin
¾ dl:llä öljyä + lorauksella (2 rkl) nestettä
 

Näin tuotteiden rasvapitoisuudet vastaavat toisiaan. Yhdellä muutoksella valmiin ruoan tai leivonnaisen kovan rasvan määrä vähenee noin 90 %.

(Kuva: Raisio)

 

Hiivataikinasta valmistetut pullat, marjapiirakat ja suolaiset leivonnaiset ovat suositeltavimpia leivonnaisvaihtoehtoja, koska niissä rasvaa on yleensä vähemmän. Pullataikinasta on helppo tehdä kohtuurasvainen: puolen litran taikinaan laitetaan rasvaa 100 grammaa eli esimerkiksi 1 dl juoksevaa margariinia.

Hyvälaatuisenkin rasvan käytön tulee olla maltillista rasvan sisältämän runsaan energiamäärän vuoksi.

 

 

 

Kokeile ruoanvalmistuksessa!

• Käytä juoksevaa rasvaa tai öljyä perunasoseessa, kalanpaistossa ja pullataikinassa.

• Vähärasvaisemman kastikkeen valmistat nestesaostuksella: sekoita vehnäjauhot kylmään nesteeseen ja kuumenna.
Saoste voidaan tehdä myös puolet rasva- ja puolet nestesaostuksella. Näin kastikkeen maku on täyteläisempi.

• Lisää lisäkkeisiin, kuten uuni- ja lohkoperunoihin, riisiin ja riisi-viljaseoksiin sekä pastaan, vähän rypsiöljyä (2 g öljyä/100g kypsää tuotetta) paakkuuntumisen estämiseksi. Samalla hyödyllisen pehmeän rasvan saanti lisääntyy!