Ravitsemuspassi
 
 
 

Syöpä

Syöpätaudit ovat sydän- ja verisuonisairauksien jälkeen suomalaisten yleisin kuolinsyy. Arvioidaan, että ravinto on yhteydessä kolmannekseen eli noin 7000 vuosittaiseen syöpätapaukseen.

Syövän ehkäisyyn tai hoitoon ei ole täsmäruokavaliota, vaan terveellinen, suositusten mukainen ruoka yleensä riittää. Tietyt ravintoon liittyvät tekijät saattavat kuitenkin kasvattaa ja toiset pienentää syöpäriskiä.

Riskiä kasvattaviksi tekijöiksi on arvioitu:

  • Eläinproteiinien, lähinnä punaisen lihan ja jalostettujen lihatuotteiden* runsasta saantia
  • Runsasrasvaista ruokaa
  • Ruoanvalmistustapoja, kuten käristäminen, grillaaminen ja savustaminen, joista voi aiheutua haitallisia yhdisteitä
  • Runsasta suolan käyttöä
  • Elimistön suurentunutta rasvakudosta eli lihavuutta.


Syövältä suojaavina tekijöinä pidetään:

  • Runsasta, vähintään 400–500 grammaa/vrk kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä
  • Runsasta kuidun saantia
  • Normaalipainoa eli kohtuullista energian saantia
  • Säännöllistä, reipasta liikuntaa.


(Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Sydänliitto/Neuvokas perhe)

 

 

 


Miten muuttaisit "lautasmallia"?
(Kuva: TTL)

 

*) Syöpäjärjestöt suosittelevat punaisen lihan käytöksi viikossa enintään 300 grammaa, josta lihavalmisteita erittäin vähän tai ei ollenkaan.

 

  Lisätiedonnälkään:

Syöpäjärjestöjen ravitsemussuositukset

Tutustu lisää Syöpäjärjestöjen laatimiin Ravitsemussuosituksiin syövän vaaran vähentämisestä ravinnon ja liikunnan avulla