Ravitsemuspassi
 
 
 

Sydän- ja verisuonitaudit

Suomalaisten sydänterveys on parantunut, mutta silti yli puolella suomalaisista sekä verenpaine- että kolesteroliarvot poikkeavat suosituksista. Kohonnut verenpaine kuormittaa sydäntä ja vahingoittaa valtimoita. Veren suuri kolesterolipitoisuus edistää kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia. Molemmat riskitekijät altistavat sepelvaltimotaudille ja muille verisuonisairauksille, kuten aivohalvaukselle.

Sydän- ja verisuonisairauksien riskiä lisääviä tekijöitä ovat lihavuuden ohella liiallinen kovan rasvan, kolesterolin ja suolan saanti ruokavaliosta. Vähäsuolainen, kasvispainotteinen ja pehmeää rasvaa sisältävä ruokavalio edistää sydänterveyttä.

Valtimoterveyden kaksi avaintekijää

- Verenpainetta alentaa tehokkaimmin suolan saannin rajoittaminen.
- Veren kolesterolia alentaa pehmeän rasvan suosiminen kovan rasvan sijaan.


Runsas suolan saanti ruokavaliosta voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksien ohella myös monille muille terveyshaitoille:Kuva. Runsaan suolan käytön terveysriskit (Sydänliitto/Neuvokas perhe)

 

 

 

 

Terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla apua korkeaan kolesteroliin

Kasvisteroli- ja stanolivalmisteet, esimerkiksi erityismargariinit, voivat alentaa veren kolesterolipitoisuutta 10 - 15% säännöllisesti käytettyinä.

 

Lisätiedonnälkään:

Lisää tietoa kolesterolista ja tuotteista on saatavilla esimerkiksi
 Becel pro.activ - tai Keiju Alentaja-sivustoilla.