Ravitsemuspassi
 
 
 

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetes on lihavuussairaus. Diabeteksessa veren sokeripitoisuus (veren glukoosi) nousee liian korkeaksi. Syynä on haiman tuottaman insuliinin erityksen häiriintyminen tai loppuminen kokonaan. Suomessa tyypin 2 diabeetikkoja on 250 000. Lähes yhtä suuri määrä suomalaisia ei tiedä sairastavansa tyypin 2 diabetesta.

Tyypin 2 diabetes on usein osa laajempaa aineenvaihduntahäiriötä, niin sanottua metabolista oireyhtymää (MBO). Merkittävin taustatekijä sairaudessa on keskivartalolihavuus. Metaboliseen oireyhtymään liittyy 2-3 -kertaa suurempi sydän- ja verisuonitautien vaara terveisiin verrattuna.

Diabeetikoille suositellaan yleisten ravitsemussuositusten mukaista tavallisin, terveellisin ruoka-ainein toteutettua ruokavaliota. Erityisiä diabetestuotteita ei tarvita. Tärkeää on kovan rasvan korvaaminen pehmeillä rasvoilla ja runsas kuidun saanti. Sokeria diabeetikko voi nauttia kohtuudella.


Diabetesliitto suosittelee diabeetikoiden ruokavalion koostamiseen Itämeren ruokakolmiota. Itämeren ruokakolmio on esimerkki koko ruokavalion koostamisesta. Se kannustaa suosimaan pohjoisissa maissa tuotettua, suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa ruokaa. Terveellinen kokonaisuus syntyy tutuista raaka-aineista terveellisesti, turvallisesti ja ympäristöä säästäen.

Kuva. Itämeren ruokavalio (Diabetesliitto, Sydänliitto)

Ruokakolmion ala- ja keskiosassa olevia ruoka-aineita on suositeltavaa sisältyä ruokavalioon runsaasti. Yläosassa olevia ruokia syödään kohtuudella ja huipulta vain harkiten. Näin toteutuu terveellisen ruoan suositus: kaikkia tarpeellisia ravintoaineita, eli hiilihydraatteja ja kuitua, proteiineja, pehmeitä rasvoja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita saadaan sopivassa suhteessa.

 

 

Mikä on metabolinen oireyhtymä?

• Metabolisen oireyhtymän (MBO) tunnusmerkkejä ovat keskivartalolihavuus, suurentuneet veren sokeri- ja rasva-arvot sekä kohonnut verenpaine.

• Keski-ikäisestä suomalaisesta väestöstä sairaus voidaan todeta reilulla 30 %:lla.

• Oireyhtymä kasvattaa huomattavasti sydän- ja verisuonitautien riskiä.

• Ehkäisyn ja hoidon perustana on painonhallinta.

 

Lisätiedonnälkään:

Diabeetikon ruokavaliosuositus
Tutustu lisää Diabetesliiton Diabeetikon ruokavaliosuositukseen (2008)