4.2 Sydänmerkki-aterioilla suositukset helposti käytäntöön
Sydänmerkki ateriassa kertoo, että ruoan ravitsemuslaatu on tarkasti arvioitu. Kun ateriat suunnitellaan, valmistetaan ja laitetaan tarjolle Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti, ravitsemussuositusten toteutuminen käytännössä on varmaa.
Sydänmerkin mukaisissa aterioissa yhdistyvät lautasmalli ja ravitsemusuositukset.
Sydänmerkki-ateria sisältää:
- Suositukset täyttävän pääruoan peruna-, pasta- tai riisilisäkkeineen
- Tuoresalaattia ja/tai kypsennettyjä kasviksia sekä öljypohjaista salaatinkastiketta
- Runsaskuituista, vähäsuolaista leipää, ja päällä vähäsuolaista kasvirasvalevitettä
- Rasvatonta maitoa tai piimää.
Aterian jokaisen osan tulee täyttää sille määritetyt tarkat kriteerit rasvan laadun ja määrän sekä suolan määrän suhteen. Kriteerit kuvaavat ruoan terveellisyyttä ja ne perustuvat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin. Aterian kriteerien toteutuminen tarkistetaan ravintosisältölaskelmien ja pakkausmerkintöjen avulla.
Taulukko. Esimerkkinä Sydänmerkki-aterian kriteerit pääruokien osalta
Sydänmerkki-tuotteet apuna ruoanvalmistuksessa
Sydänmerkki-ateriat voidaan valmistaa kaikenlaisista elintarvikkeista. Niiden valmistus kuitenkin helpottuu, kun raaka-aineina käytetään Sydänmerkki-tuotteita. Osa tuotteista soveltuu sellaisenaan Sydänmerkki-aterian osiksi, kuten esimerkiksi leivät, levitteet sekä ammattikeittiöille suunnatut valmisruoat.
Hyviä vaihtoehtoja tulee havainnollistaa. Ruokapalveluhenkilöstön tehtävänä on tiedottaa asiakkaita Sydänmerkki-ateriasta tai vastaavasta, suositusten mukaisesta ateriasta malliaterian avulla. Malliateria kootaan päivän ateriasta (tai ateriatyypistä, esimerkiksi keittoruoasta), ja sen tulee osoittaa kriteerien mukainen ateriakokonaisuus ja eri aterianosien suositeltavat annoskoot. Malliateria voi olla oikean aterian sijaan myös kuva.
Sydänmerkki-ateria pähkinänkuoressa |
---|
• Tavoite: kaikilla kodin ulkopuolella aterioivilla on mahdollisuus syödä päivittäin ravitsemussuositusten mukaisesti. • Perusta: Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintoainesuositukset on sovellettu koskemaan yhtä ateriaa (eli suositusluvut laskettu yhtä ateriaa kohti). • Suosituksenmukainen: Laatukriteereiden pitää täyttyä ateriassa. Ne ovat rasvan määrä ja laatu sekä suolan määrä sekä osin myös kuidun määrä. • Helppo: Kriteerit ilmoitetaan grammoina ruoan painoyksikköä kohti (g/100 g). • Yksityiskohtainen: Aterian jokaisen osan tulee täyttää sille annetut kriteerit. • Miten toteutetaan: Aterian kriteerien toteutuminen tarkistetaan ravintosisältölaskelmien ja pakkausmerkintöjen avulla. • Tiedonvälitys: Asiakkaalle tulee välittää tietoa terveellisestä ateriakokonaisuudesta ja ohjata suositellun aterian koostamiseen päivittäin esillä olevan malliaterian avulla. • Maku ratkaisee: Ruoan on oltava myös maukasta ja houkuttelevasti tarjolla. |