1 LAUTASMALLILLA ON MONTA MERKITYSTÄ
Lautasmalli on käytännöllinen apuväline terveellisen, ravitsemussuositusten mukaisen aterian havainnollistamiseen ja koostamiseen. Se auttaa hahmottamaan ruokavalion kokonaisuutta yksittäisellä aterialla.
Lautasmallin mukainen annos pitää ruokamäärän kohtuullisena, mikä tukee ruokailijoiden terveyttä ja hyvinvointia: mallin avulla koostetusta ateriasta saadaan energiaa ja ravintoaineita sopivassa suhteessa. Lautasmallia voidaan soveltaa kaikenlaisiin ruokiin, ruoanvalmistukseen ja eri aterioille.
Lautasmalli käytännössä:
• ½ Lautasesta täytetään ensin kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja/tai lämpimällä kasvislisäkkeellä. Salaatin joukkoon lorautetaan tilkka öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta
• Noin ¼ täytetään täysjyväviljalisäkkeellä tai perunalla
• Viimeinen ¼ kuuluu liha-, kala- tai munaruoalle tai kasviproteiinia, pähkinöitä tai siemeniä sisältävälle kasvisruoalle
• Ruokajuomana on lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää
• Lisänä on vähempisuolaista täysjyväleipää, jonka päällä on kasviöljypohjaista rasvalevitettä
• Marjat tai hedelmä jälkiruokana täydentävät ateriaa ja sen kasvisannosta. Jälkiruoka ei ole välttämätön.
Lautasmallin mukaisesti kootusta ateriasta saadaan noin kolmasosa päivän energiantarpeesta.
Lautasmalli soveltuu monenlaisiin ateriavaihtoehtoihin. Se toimii hyvin riippumatta annoksen koosta tai ruokailijasta: aterian osia voidaan pienentää tai suurentaa kunhan osien suhteet säilyvät samoina. Lapsen lautasmalli muistuttaa aikuisen mallia, ruoka-annoksen koko vain on pienempi.
• Jos ruokana on keittoa, sen ohella syödään annos salaattia ja öljypohjaista salaatinkastiketta. Puuro- jakeittoaterioilla kasvikset voidaan tarjota myös leivänpäällisinä ja jälkiruokahedelminä.
• Laatikkoruoissa, esim. lasagnessa ja kiusauksessa, lautasesta puolet varataan pääruoalle ja puolet kasviksille
• Lautasmallia voidaan soveltaa pääaterioiden lisäksi välipaloihin sekä aamu- ja iltapaloihin. Niiden perusta muodostuu kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä täysjyväviljatuotteista. Laadukkaita proteiininlähteitä, kuten vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita, voidaan käyttää täydentämään ateriaa.
• Lautasmalli toimii ilman lautastakin. Jos ateriana ovat eväät, ne kootaan mahdollisimman pitkälle lautasmallin mukaisesti.
• Retkeläisen eväiksi sopivat esimerkiksi hedelmät ja kasvispalat, kasvistäytteiset sämpylät ja tetra rasvatonta maitoa. Nuotiomakkaraksi valitaan mahdollisimman vähärasvainen ja -suolainen vaihtoehto, kuten Sydänmerkki-tuote.
Lautasmallin mukaiset eväät
(Kuva: TTL/Virkeänä ratissa)
Lautasmalli sopii ruoanvalmistukseen. Kun ruoan raaka-aineiden suhteet vastaavat lautasmallin suhteita, lopputulos on helpommin suositusten mukainen. Esimerkiksi ½ kg jauhelihaa sisältävään keittoon laitetaan 1 kg juureksia ja ½ kg perunoita. Raaka-ainesuhteiden lisäksi merkitystä on raaka-aineiden terveellisyydellä (esim. lihan rasvapitoisuus), ruoanvalmistusmenetelmillä sekä suolan ja suolaa sisältävien raaka-aineiden määrällä.
Lautasmallin periaattein koostettu keitto,
jossa on kasviksia ½, perunoita ¼
ja vähempirasvaista ja -suolaista makkaraa ¼
(Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Reetta Pasanen)